čtvrtek 30. srpna 2018

Tabu: Vlastní styl

Otázka projevování sebe sama skrze oblečení není nic nového - řeší se prakticky pořád. V posledních pár letech se především na sociálních sítích objevují výkřiky jako "Nebuďte ovce! Noste to, co sami chcete!" a podobně. Přesto se však mnoho "stylů" stále považuje ve společnosti za velké tabu.



Začněme něčím, co já osobně považuji za absolutně normální, přirozené a praktické - a totiž chození bez podprsenky. Ačkoliv to patří mezi ta nejčastěji probíraná témata, stále se z vás stává terč pohledů kolemjdoucích, kdykoliv si vyjdete "nahoře bez". Samozřejmě něco jiného je, když jste padesátiletá paní s "éčkama" a když dvacetiletá slečna s "béčkama". Faktem ovšem zůstává, že ženské bradavky jsou mnohými považovány za jakýsi sexuální symbol a proto se jejich "ukazování" považuje za jistou formu veřejného pobuřování. Naprosto upřímně si teď ale řekněme... kdo z vás nikdy neviděl prsa? Každý je máme, každý víme, jak vypadají. Proč bychom se tedy v létě ve 35°C měly škrtit v podprsence? Jen aby někdo náhodou nezahlédl obrys něčeho, čím jsme stejně všichni obdařeni?...


Na to tak trochu navazuje další téma. Popravdě řečeno ani nevím, jak bych ho pojmenovala. Název: "To, že mám na sobě výstřih nebo krátkou sukni (nebo obojí), ze mě nedělá děvku!" se mi zdá moc dlouhý. Opět mi ale připadá, že lidé tyto dvě věci vnímají jako něco vyzývavého. Často přitom dotyčný provokativně vůbec nepůsobí a naopak jeho oblečení vypadá vkusně. Podívejme se například na mola světových návrhářů. Tam se modelky mnohdy objevují v oděvech odhalujících přímo jejich poprsí a nikdo to nebere jako něco sexuálního.

No a poslední? Dostáváme se k tomu, co mě vlastně k tomuto článku inspirovalo. Jedna holčina totiž psala na Facebook o tom, že jí nedávno na ulici přímo zastavila paní a zeptala se, jestli se nestydí za to, co má na sobě. Říkáte si, proč by to někdo dělal? Ona slečna je totiž metalistka. Nosí barevné vlasy a dredy a extravagantní oblečení. Spoustu lidí právě takovéhle výstřední typy lidí nemá rádo. Bůhví proč vlastně. Nejspíš se bojí něčeho, co není úplně běžné. Nebo mají možná pocit, že na sebe tito lidé chtějí upoutávat pozornost a provokovat. To sice úplně klidně může být pravda, ale na druhou stranu... koho to zajímá? Lidé by si měli začít víc uvědomovat, že spousta z nás se obléká pro sebe. Ne proto, aby na nás ostatní koukali. Ne proto, aby se nám dostálo pozornosti. Pro sebe. Od toho se tomu přeci říkáš vlastní osobitý styl.
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Sarcastic Superwoman. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig