sobota 28. října 2017

Jak (ne)vydlabávat dýně

Blíží se nám konec října. Co to znamená? Že podzim už je v plném proudu. A to znamená co? Sezónu dýní přeci! Od polévek, přes latté, až po jejich vyřezávání. Já sice nepatřím mezi fanoušky jejich chuti, ale jako dekorace je naprosto zbožňuji. Letos jsme se s kamarádkou rozhodly, že si jednu konečně taky vydlabeme, když už se nám blíží ten Halloween. Já vím - spoustu lidí teď namítne, že se nejedná o český svátek a tak dále a tak dále... Pro mě je to ale možnost se nějak "vyblbnout", takže já ho mám ráda, i když mé oslavy spočívají jen ve výzdobě bytu.
Zpátky k tématu! Jelikož ani já, ani má kamarádka, nejsme zrovna manuálně zručné, řekla bych, že když jsme to zvládly my dvě, zvládne to asi každý. Přesto jsem se rozhodla sepsat tento článek a dát vám nějaké rady a typy, jak na to, pro případ, že byste to také chtěli zkusit.




1. Připravte si vše, co budete potřebovat
Čili dýni, kterou budete dlabat (velmi překvapivý bod). Dále pak nůž, kterým budete vyřezávat (to by vás taky nikoho určitě nenapadlo), nějakou podložku/tác/talíř/cokoliv vás napadne a noviny, kterými zakryjete stůl/podlahu, protože občas z toho vzniká docela nepořádek.


Co se ještě výběru dýně týče, nejspíš vám neporadím. Čím menší, tím to asi bude o něco lehčí. My jsme měly dýni Hokaido a musím říct, že se s ní pracovalo velice dobře.

2. Vytvořte si "víko"
Nebo jak se tom říká... Každopádně myslím vrchní otvor, kterým následně budete dýni vydlabávat a zapalovat svíčku, kterou umístíte dovnitř. Doporučuji si tvar předkreslit tužkou, abyste alespoň trochu tušili, jak vám to při samotném řezání vyjde. My jsme si tvar nožem nejprve lehce obtáhly a až napodruhé jsme ho teprve vyřízly - eliminujete tak pravděpodobnost, že vám nůž ujede a vy si váš výtvor zničíte (nebo si useknete prst).



Poznámka: Čím ozdobnější a propracovanější tvar víčka vytvoříte, tím těžší pak bude se trefit a víko zavřít.

3. Vydlabejte vnitřek dýně
To na celé výrobě shledávám nejobtížnějším. Musíte občas vyvinout určitou fyzickou sílu, abyste dužinu odstranili co nejlépe. Já jsem později vyzkoumala, že nejlepší je lžičku otočit a dlabat její špičkou a hranou - jde to o hodně líp. Počítejte také s tím, že se jedná o trochu zdlouhavý proces.


4. Předkreslete si obličej
Tenhle krok v podstatě můžete úplně v klidu přeskočit, pokud jste šikovnější. Tady jde spíš jenom o to, že to pak máte jednodušší, protože víte, kam přesně říznout. Podle mě nezáleží ani na tom, jestli si nejdřív nakreslíte jednu část, vyřežete, nakreslíte druhou, zase vyřežete... nebo si nakreslíte nejdřív celý obličej a až pak začnete postupně pracovat.


5. Vyřezávání
Pokud tedy máte nakreslené obrysy (anebo nemáte a jdete rovnou improvizovat), přichází nejzábavnější část - konečné vytváření halloweenské dýně! My jsme začaly očima, které jsme se rozhodly udělat kulaté, protože proč si to neztížit. Překvapivě to ale vůbec nebylo tak náročné, jak jsme čekaly. Stačí dělat postupně velmi malé zářezy. Poté vzniklý tvar vydloubněte a je hotovo. Pokud se vám někde něco nepovede, jednoduše to pak nožem zarovnejte - není to nic těžkého.¨





6. Vložte svíčku, zapalte a kochejte se svým výtvorem
Tím totiž celý proces končí - chlubením se, jací jste dobří, že se vám to tak hezky povedlo a i když nepovedlo, říkejte, že je vaše dýně monstrum a o to přeci o halloweenu jde!


Tímto bych to celé ukončila. Doufám, že jsem vás trochu inspirovala k tomu si něco podobného také vytvořit a případně vám s tím skrz tento článek aspoň trochu pomohla.  Nakonec zbývá už jen říct užijte si Haloween/Dušičky a uvidíme se u dalšího článku!




SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

© Sarcastic Superwoman. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig